Spam in je Google Analytics

Het begon met hostname spam: in het Hostnaam rapport dook af en toe een exotische site op, maar in aantallen bleef dit al bij al zeer beperkt.

Daarna kwam Semalt. Plots dook deze op in je Google Analytics rapporten als Referral. En in grote getale.
Een paar weken/maanden later werden sommige Google Analytics accounts overspoeld door allerhande nietszeggende referrals met ‘SEO’, ‘Video’, ‘Buttons’, Keywords, … in hun naam.
Hun doel: je naar hun website lokken om foute dingen met je computer te doen, of in de hoop dat je iets zou kopen bij hen.

We begonnen de tegenaanval: filters instellen, ‘bots uitsluiten’ aanvinken, … Het hielp een klein beetje, maar het is zoals met een draak: hak 1 hoofd af, en er komen er 2 terug.
We zagen nu ook spam in de rapporten Alle Pagina’s (pagina’s met ?from= in) en bij Gebeurtenissen.
Het was zo erg dat sommige accounts al sessies hadden nog voor de Google Analytics code goed en wel op een site geïnstalleerd was.

Google Keek en Zweeg. Wij Waren Verbijsterd.

Half februari 2016 waren er aanwijzingen dat de spam onder controle was. Maar kijk, we zijn half april, en ik zie ze nog altijd (terug?) opduiken.

Er is heel wat te vinden op het Internet, maar ik vond deze artikels het meest compleet: https://ahrefs.com/blog/referral-spam/ en http://www.webanalyticsworld.net/2015/11/remove-pesky-referral-spam-in-google-analytics.html

 

Nog meer weten?

© April 2016 – Béate Vervaecke | e-Zen

Geïnteresseerd?

Contacteer me vrijblijvend om na te gaan of ik iets voor uw bedrijf kan betekenen, bekijk alle opleidingen of lees meer tips.